Tosi-tv

Tositelevisio tai lyhyemmin tosi-tv on televisio-ohjelman laji, joka pyrkii esittämään käsikirjoittamattomia, dramaattisia tai humoristisia tilanteita, dokumentoi todellista elämää ja suosii tavallisia ihmisiä ammattinäyttelijöiden sijaan.  2000-luvulla tosi-tv:llä on vahva rooli suomalaisessa televisiokulttuurissa. Uusia formaatteja keksitään kokoajan ja tällä hetkellä näyttää siltä, että tosi-tv ei ole ihan heti häviämässä televisioistamme.

Tosi-tv on laaja käsite, joka pitää sisällään monia erilaisia lajeja piilokameroista kykykilpailuihin.  Monikaan meistä ei ole voinut välttyä kuulemasta  yhteiseloa kuvaavasta Big Brotherista eli tutummin BB:stä, jossa 12 kilpailijaa asuvat muusta maailmasta eristetyssä talossa. Viikottain yksi tai useampi henkilö häädetään pois talosta ja lopulta taloon jää jäljelle vain voittaja. Moni on jopa jäänyt kyseiseen sarjaan niin koukkuun, että on valmis maksamaan nähdäkseen ”24/7” mitä talossa tapahtuu. Myös julkkisten elämäntyyli kiehtoo meistä monia. Julkkissarjoissa voi sukeltaa syvemmälle tunnettujen julkkisperheitten hulppeaan elämään, kuten sarjassa Keeping up with the Kardashian. Niin kauan kun vaan voin muistaa, televisiossa on pyörinyt tositelevisiokilpailu nimeltä Selviytyjät. Selviytyjissä joukko ihmisiä yrittää selvitä ilman mitään mukavuuksia trooppisella saarella, ja joka jaksossa ”heimo” äänestää yhden kilpailijoista pois. Näissä kisoissa voittajan täytyy olla häikäilemätön ja riskejä ottava, mutta tärkeintä on harkita tarkkaan keneen voit luottaa.  Myös kykykilpailujen skaala on tänä päivänä laaja.  Kukapa meistä ei olisi joskus katsonut Idolsia, Talentia tai X-factoria.

 

Kardashianien perhe kuuluu maailman tunnetuimpiin reality-julkkiksiin. Heidän elämäänsä voi seurata sarjassa Keeping up with the Kardashians

Kardashianien perhe kuuluu maailman tunnetuimpiin reality-julkkiksiin. Heidän elämäänsä voi seurata sarjassa Keeping up with the Kardashians

kuva: http://www.mtv.fi/kardashianit

Varsinkin vanhempi sukupolvi ei halua myöntää katsovansa tosi-televisiota ja suhtautuu siihen ennakkoluuloisesti. Ehkä monen mielestä on sosiaalisesti hyväksyttävämpää katsoa Idolsia kuin Hottiksia. Asenteet tosi-televisiota kohtaan ovat kumminkin muuttuneet ja se vetää puoleensa etenkin nuorempia television katselijoita. Mediatutkija Veijo Hietalan mukaan tositelevision suosio perustuu siihen, että ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarkastelevat mielellään muita ihmisiä ja heidän toimintaansa erilaisissa tilanteissa.  Tositelevisio näyttää suuria tunteita ja esittelee tavallisten ihmisten koko tunnekirjon. Toisin kuin elokuvissa, tositelevisio tarjoaa todellisia ihmisiä ja oikeita tunteita.

Onko tosi-tv tie julkisuuteen?  Ainakin BB:stä tutuksi tulleella Niko Saarisella oli.

Onko tosi-tv tie julkisuuteen? Ainakin BB:stä tutuksi tulleella Niko Saarisella oli.

kuva: http://www.lily.fi/blogit/toimitus/ala-vihaa-tosi-tvta

Yhden tosi-tv jakson aikana katsoja voi tuntea laajan skaalan erilaisia tunteiden ääripäitä. Kukapa meistä ei olisi joskus tuntenut myötähäpeää katsellessaan tosi-tv kilpailijoiden toilailuja. Tosi-televisio voi parhaimmillaan olla hyvää viihdettä, mutta joskus sen formaatti ja kilpailijat voivat ylittää hyvän maun rajat. Kun yritetään keksiä kokoajan uudempaa ja uudempaa sekä katsojia kohauttavampaa ohjelmaa vaarana on ”lyödä yli”.  Vai miltä kuulostaa tosi-tv sarja, jossa prinssi Harrylle etsitään morsianta, mutta lopussa selviääkin että prinssi Harry ei olekaan kuninkaallinen vaan aivan tavallinen brittimies. Puhumattakaan alaston deittiohjelmista ja Rysän päältä ohjelmasta, jossa pettäjät yritetään saada kiinni ja nöyryytetyksi televisiossa.

Deittiohjelmien skaala on laaja ja ne vetävät katsojia puoleensa. Miltä kuulostaa paljon arvostelua osakseen saanut ohjelma Ensitreffit alttarilla?

Deittiohjelmien skaala on laaja ja ne vetävät katsojia puoleensa. Erityisen paljon kritiikkiä on saanut osakseen ohjelma nimeltä Ensitreffit alttarilla. Uskaltaisitko sinä?

kuva: http://www.mtv.fi/ensitreffitalttarilla

Vaikka tositelevisio on tunnettu käsikirjoittamattomuudestaan asia ei kuitenkaan ole niin musta-valkoinen.  Leikkaajat ja tositelevision tekijät voivat saada editoinnin avulla ihmeitä aikaan yhdistelemällä eri äänenpätkiä, lavastamalla tapahtumia ja luomalla epäaitoja tilanteita. Kahden henkilön välille on helppo luoda draamaa, jota todellisuudessa ei edes ole. Osanottajia voidaan jopa ohjata ja neuvoa käyttäytymään tietyllä tavalla tai sanomaan tiettyjä repliikkejä.  Vaikka olen tietoinen tosi-tv ohjelmien sisältämästä manipuloinnista, joku niissä silti kiehtoo minua. Välillä ne ihastuttavat, välillä vihastuttavat.  En silti pode huonoa omatuntoa,  vaikka valitsisin mieluummin television ohjelmistosta katsottavaksi Exiä rannalla kuin dokumentin Tyynenmeren koralliriutoista.