EDM-musiikki on nykyaikaa

Suomeksi elektroninen tanssimusiikki tunnetaan maailmalla ja Suomessakin paremmin lyhenteellä EDM, joka tule sanoista electronic dance music. Elektroninen tanssimusiikki on kehittynyt jo 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä, mutta 2000- ja erityisesti 2010 luvusta eteenpäin siitä on tullut yksi maailman suosituimmista musiikin lajeista. EDM musiikki jaetaan karkeasti kahteen ryhmään: 4/4 tahdissa menevät genret esimerkiksi trance, tekno, house ja rikkobiitti-genret esimerkiksi dubstep, elektro, breakbeat. Näiden kahden ryhmän alalajit kuitenkin eroavat tyyliltään erittäin paljon toisistaan.

EDM tyylisen musiikin kuuntelu on lisääntynyt koko ajan kasvavan rave-kulttuurin myötä. Rave tarkoittaa isoja tanssibileitä, joissa kuunnellaan ja tanssitaan, kun dj soittaa EDM tyylistä musiikkia. Rave-kulttuuri on lisääntynyt suurien festivaalien myötä, joissa eri dj:t soittavat taukoamatta elektronista musiikkia. EDM-festivaaleista on tullut maailman suurimpia festivaaleja joihin kymmenet- ja jopa sadattuhannet ihmiset menevät kuuntelemaan maailman suosituimpia dj:tä. Esimerkiksi Belgiassa ja Brasiliassa nykyään joka vuosi oleva Tomorrowland vetää puoleensa satojatuhansia ihmisiä kuuntelemaan maailman suosituimpia elektronisen musiikin dj:tä. Myös Suomessa on jo monena vuonna ollut elektronisen musiikin festivaalit Weekend festival, joka on Suomen vuoden suurin festivaali ja kävijöitä on vuosittain yli 40 000. EDM-musiikkiin kuuluu varsinkin festivaaleilla kovasti kuuluva basso, erilaiset efektit, tehosteet, ilotulitukset ja tietenkin todella upeat valoshowt.

Monet nuoret ovat myös innostuneet tekemään itse EDM-tyylisiä kappaleita ja miksaamaan muiden kappaleita. On olemassa todella paljon erilaisia ohjelmia, joilla voi hyvinkin halvalla hinnalla tai jopa ilmaiseksi päästä tekemään oman kappaleen. Myös dj-pöytiä voi löytää nykyään hyvinkin edullisella hinnalla ja monet innostuvat niiden avulla leikittelemään. Erilaiset sovellusten avulla monet dj:t ovat saanet uransa alulleen. Esimerkiksi yksi maailman suosituin dj Martin Garrix sai inspiraation ryhtyä dj:ksi Tiesto nimisen dj:n ansiosta ja Garrix päätti ladata FL Studio-nimisen sovelluksen ja ruveta itse tekemään kappaleita.

Soundcloud niminen sovellus on musiikkisovellus, jossa musiikki painottuu EDM musiikkiin. Ammattilaismuusikot käyttävät sovellusta omien kappaleiden tai mixausten jakamiseen, mutta sen lisäksi siellä jokainen käyttäjä ja uudet muusikot voivat julkaista myös omia kappaleitaan kaikkien kuunneltavaksi ja se voikin olla kanava menestykseen nuorille musiikin tekijöille. Itse tykkään sovelluksesta todella paljon, sillä sieltä löytyy helposti ja paljon itselleni mieluista musiikkia, se on helppokäyttöinen ja ilmainen.

Monesti kuuluu sanottavan, että ”EDM kappaleet ovat kaikki samanlaisia ja tylsää jumputusta”. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä esimerkiksi kaikilla kuuluisilla dj:llä on oma erityinen tapa tehdä ja miksata kappaleita ja kappaleista tulee esille artistien omalaatuinen tyyli. EDM kattaa niin ison musiikinalueen, että kappaleiden tyylit vaihtelevat todella paljon toisistaan. On myös mielenkiintoista, kuinka voi aina löytää uusia tyylilajeja ja erityylisiä kappaleita, jotka kuitenkin kuuluvat karkeasti saman EDM kategorian alle.

Kuvahaun tulos haulle martin garrix festival

 

 

Lähteet: Wikipedia